Trenutno pregledavate Uključi me kulturno – Rekordan broj prilagođenih predstava za slijepe i gluhe u kazališnoj sezoni 2022./2023.

Uključi me kulturno – Rekordan broj prilagođenih predstava za slijepe i gluhe u kazališnoj sezoni 2022./2023.

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:novosti

U veljači je u sklopu projekta Uključi me kulturno završena još jedna sezona prilagodbi predstava za građane oštećena sluha i vida. Projekt se provodio u Satiričkom kazalištu Kerempuh i Teatru EXIT a ukupno je prilagođeno 10 predstava.

Kroz projekt Uključi me kulturno u kazališnoj sezoni 2022./2023. u dva zagrebačka kazališta prilagođeno je ukupno 10 predstava za publiku oštećena sluha i vida. To je najveći broj predstava koji je u jednoj sezoni prilagođen u Zagrebu, osam predstava bilo je prilagođeno u Satiričkom kazalištu Kerempuh a dvije u Teatru EXIT. Osobe sa senzornim oštećenjima su tako ove godine uživale u Kerempuhovim premijernim naslovima kao što je „Pseće srce“, ali i u uspješnicama „Ja do jutra nisam stao“, „Traži se novi suprug“, „Gruntovčani“ i drugima, dok su u Teatru EXIT prilagođene predstave „Pluća“ i „Mala čuda“.

„Gradsko satiričko kazalište Kerempuh sa zadovoljstvom i ponosom i u 2023. godini nastavlja suradnju s udrugom Alternator u projektu "Uključi me kulturno“. U 2022. prilagodili smo osam predstava, četiri putem audiodeskripcija i četiri putem titlova te smo na taj način omogućili osobama sa senzornim oštećenjima konzumaciju kulturnih sadržaja i redoviti odlazak na predstave. Kultura mora biti dostupna za sve građane i nitko ne smije biti zakinut. Jer kultura nas oplemenjuje, produhovljuje i tako postajemo bolji ljudi“ izjavila je Sonja Kovačić, ravnateljica Satiričkog kazališta Kerempuh.

Prilagodba za slijepe i slabovidne osobe radi se putem audiodeskripcija – naracija koje su uživo na izvedbama čitali suradnici na projektu, glumci Paško Vukasović i Petra Težak.

Antonio Pavlović, urednik i redatelj audiodeskripcija i član Udruge slijepih Zagreb ističe značaj projekta: „Projekt "Uključi me kulturno" važan je za sve slijepe grada Zagreba kao trenutno jedini projekt koji se bavi prilagodbom kazališnog sadržaja. Projektom se izjednačavaju naša prava na potpunu konzumaciju kulturnog života. Omogućava nam se da u socijalnoj sferi života možemo biti jednaki drugima i nudi nam se nešto što je danas, na žalost, još rijetkost u našem gradu i Hrvatskoj: prilagođeni audiovizualni sadržaj.“

Za osobe oštećena sluha predstave su se prilagođavale na dva načina, četiri Kerempuhove predstave prilagođene su putem standardiziranih titlova za gluhe, dok su dvije predstave s repertoara Teatra EXIT prilagođene putem simultanog prijevoda na hrvatski znakovni jezik.

„Ispostavilo se kako gluhe i nagluhe osobe kod titlovanih kazališnih predstava mogu konačno u potpunosti pratiti i uživati u gledanju kazališnih predstava, što je jako bitno za dizanje kulturne svijesti i kod osoba oštećenog sluha, čime bi se došlo do još bolje integracije u društvo. Također titlovanje doprinosi i većoj razini pismenosti kod gluhih i nagluhih osoba, a potiče i na više konzumiranja kulturnih sadržaja“ tvrdi Iva Plejić Brnčić, knjižničarka, gluha osoba i volonterka Udruge Zaželi koja je pogledala skoro sve izvedbe prilagođenih predstava.

„Kroz projekt Uključi me kulturno i dalje nam je cilj sprječavanje diskriminacije osoba sa senzornim oštećenjima i njihovo uključivanje u kulturni život Zagreba. Veseli nas da smo ostvarili uspješnu suradnju s dva kazališta i planiramo provedbu projekta i u sljedećoj kazališnoj sezoni.“ izjavila je Katarina Ivče Farnell, koordinatorica programa u Alternatoru.

Projekt Uključi me kulturno provodi Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u partnerstvu s Udrugom Zaželi a financiran je od strane Grada Zagreba kroz Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom za 2022.