Kategorije
novosti

HNK u Šibeniku za osobe s oštećenjem sluha

Udruga Alternator pokrenula je novi projekt „HNK u Šibeniku za osobe s oštećenjem sluha” u sklopu programa Uključi me kulturno. Cilj projekta je uključiti osobe s oštećenjem sluha u kulturne aktivnosti grada Šibenika ili bliže okolice iz kojih dolaze i potaknuti ih na sudjelovanje u sadržajima koji će se za njih prilagoditi. Partner projekta Udruga gluhih i nagluhih Šibensko-kninske županije te HNK Šibenik zajedničkom suradnjom prilagodit će se četiri predstave iz repertoara HNK Šibenik za osobe s oštećenjem sluha.

HNK u Šibeniku postati će prvo kazalište u tom dijelu Hrvatske koje će aktivno surađivati s ovom ciljanom publikom, omogućiti im dostupnost i pristup kulturnog sadržaja izvedbenih umjetnosti i na taj način raditi na razvoju publike osoba s invaliditetom koja posjećuje njihovo kazalište. Ovim projektom u Šibeniku osigurat će se prilika da članovi Udruge gluhih i nagluhih tijekom jedne godine mogu pogledati čak četiri kazališne predstave prilagođene njima putem titlova.

U suradnji s Udrugom Zaželi organizirat će se edukacija koja će osposobiti pojedince iz područja kazališne djelatnosti i osobe zaposlene u udrugama gluhih za prilagodbu sadržaja osobama oštećena sluha. Kroz edukaciju će polaznici učiti o vrstama oštećenja sluha, usvajanju jezika, pismenosti i načinima komunikacije osoba oštećena sluha, o prilagodbi kulturnih sadržaja te vrstama i izradi titlova.

Projekt je dio javnog poziva Ministarstva kulture za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial